Conditii de calatorie Malaezia

Conditii de calatorie Malaezia

Intre Romania si Malaysia exista un regim de scutire reciproca de vize in cazul cetatenilor proprii pentru o perioada de maxim 90 de zile, in scopuri nelucrative. Orice sedere mai lunga de 90 de zile, indiferent de scopul ei (casatorie, studii, munca, vizita, turism), presupune obtinerea, in prealabil, a unei vize de lunga sedere. Aceasta poate fi obtinuta la orice misiune diplomatica malaysiana din strainatate.
Atentie! Cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Malaysia sunt sfatuiti sa evite folosirea pasapoartelor temporare. Atentionam cetatenii romani ca pasaportul trebuie sa fie valabil cel putin sase luni de la data iesirii din Romania.
La punctele de frontiera malaysiene se aplica cetatenilor romani o viza (nenominala), sub forma unei stampile in pasaport, prin care se acorda care dreptul de sedere in Malaysia pentru o perioada de 90 de zile, conform acordului dintre cele doua state. Cu toate acestea, se recomanda cetatenilor romani sa verifice, la punctul de frontiera, daca stampila malaysiana prevede intr-adevar dreptul lor de sedere pentru 90 de zile, sau doar pentru 30 de zile, intrucat unii functionari locali pot reduce din proprie initiativa aceasta perioada legal admisa.
In acelasi timp, se recomanda in mod deosebit cetatenilor romani care doresc sa beneficieze de toata durata vizei sa calculeze cu atentie data la care trebuie sa paraseasca Malaysia, deoarece stampila din pasaport prevede 90 de zile de la data intrarii in tara, fara insa a specifica data ultimei zile de valabilitate a vizei. Autoritatile malaysiene sunt extrem de stricte in privinta incadrarii in termenele indicate. Depasirea perioadei de valabilitate a vizei poate fi sanctionatt cu expulzarea din Malaysia, sau chiar cu detentie, urmatt de expulzare. Masura este determinata de existenta unui numar foarte mare de cetateni straini fara forme legale, care muncesc in Malaysia.
Cetatenii romani care calatoresc din Malaysia peninsulara, in statele Sarawak si Sabah, din nordul insulei Borneo, trebuie sa aiba asupra lor pasaportul, desi deplasarea se efectueaza in interiorul teritoriului malaysian. Autoritatile locale din cele doua state solicita prezentarea pasaportului la sosire si plecare chiar pentru zborurile interne.
Incepand cu 1 iunie 2011, toti cetatenii straini care intra in Malaysia prin frontierele terestre, aeriene sau pe mare, vor fi amprentati obligatoriu in cadrul sistemului biometric national de inregistrare a strainilor (National Foreigners Enforcement and Registration System – NERS) la cele 96 de puncte de intrare in tara. La sosirea in Malaysia vor fi scanate amprentele degetului mare si a indexului de la ambele maini. Fac exceptie de la amprentarea biometrica copiii sub 12 ani, detinatorii pasapoartelor diplomatice, vizitatorii cu dizabilitati (fara degete).
Sistemul biometric de inregistrare va asigura monitorizarea eficienta a cetatenilor straini aflati pe teritoriul Malaysia. Sistemul va emite avertizari pentru persoanele care vor depasi termenul legal de sedere.
Pentru mai multe informatii privind regimul de calatorie in Malaysia, recomandam consultarea informatiilor puse la dispozitie de autoritatile malaysiene: Ministerul Afacerilor Externe al Malaysiei, Ambasada Malaysiei in Romania (Piata Cantacuzino 1, Bucuresti; Tel: 021-211-3801; Fax. 021-210- 0270; E-mail: mwbucrst@itcnet.ro).
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a Romaniei si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

 

Indiferent de perioada pe care o alegeti pentru a vizita Malaezia veti avea in general parte de zile insorite si calde. Cel mai bine este sa evitati perioada sezonului umed din noiembrie pana in ianuarie, in cazul in care doriti sa va bucurati de un sejur la plaja pe coasta estica. In general temperaturile nu scad sub 20ºC pe tot parcursul anului. Este bine sa va alocati putin timp dupa sosire pentru a va acomoda cu clima zonei si sa evitati plimbarile in miezul zilei. Anotimpul ploios este cu precadere resimtit in estul peninsulei, avand un climat musonic, in timp ce in vest ploile ating un maxim in perioada septembrie – decembrie. De regula ploile apar brusc, sunt scurte si puternice, cu caracter torential; posibilitatea sa aveti o intreaga zi ploioasa este redusa.
Climatul este ecuatorial, cu vreme calduroasa tot timpul anului, marcat de musonul de sud-vest, din aprilie pana in octombrie si de cel de nord-est, din octombrie pana in februarie. Temperaturile in zonele joase variaza intre 21°C si 32°C. Regiunile inalte prezinta temperaturi ceva mai scazute, intre 15°C si 25°C.

Posteaza Discutie

Fii primul care comenteaza “Conditii de calatorie Malaezia”